Yritysvideon tekeminen Powtoonilla


Olen lukenut paljon artikkeleita, joiden mukaan videot ovat tämän päivän markkinointimuotojen ykkönen. Ne toimivat huomion vangitsemisessa paremmin kuin yksittäinen kuva, ja vievät viestin perille tehokkaasti. Oman firman kohdalla tämän hetken budjettiin ulkoistettu videotuotos tuskin sopisi, joten pohdin miten osaisin hoitaa homman itse. Olen aikoinaan käynyt lukiossa elokuvatyön kursseja, joten tiedän, että elävän videon kuvaaminen äänityksineen, editointeineen ja käsikirjoituksineen on työlästä ja aikaa kuluttavaa hommaa. Pienen googlettelun jälkeen löysin sivuston, jolla voi rakentaa itse oman videon ilmaiseksi, tarvitsematta kuvailla kameralla yhtään mitään. Joskus ammattikorkeakoulussa harjoittelimme yritysvideon luontia kyseisellä ohjelmalla, mistä tunsin nyt suurta kiitollisuutta. Tässä tekstissä esittelen teille lyhyesti Powtoonin ja oman kokemukseni sen käyttämisestä. Valmis video löytyy postauksen loppupäästä.

Suunnittelu ja aloittaminen

En ollut aivan varma, millaisen videon halusin luoda ja mitä asioita esitellä, joten kirjoitin ylös muutamia avainasioita, joilla yrityksemme erottuu kilpailusta. Näitä ovat esimerkiksi:
- Säilytysratkaisujen soveltaminen asiakkaan budjetin mukaiseksi
- Sähköinen lukitusmahdollisuus ovissamme
- Lukuisat lisäpalvelut, esim. asennus, vanhojen kalusteiden pois vienti yms.

Loin uuden käyttäjätunnuksen Powtooniin ja kirjauduin sisään. Käytin tähän valmista Google-tiliämme. Otin käyttööni kolme vuorokautta kestävän testiajan, jolloin pystyin käyttämään vain Premium- asiakkaille tarkoitettuja lisätehosteita. Sen jälkeen katselin Powtoonin valmisvideoita, joihin oli mahdollista soveltaa oma tarina vaihtamalla videoissa esiintyviä henkilöitä, taustakuvia, ja tekstejä. Powtoonin mukaan tämä on helpoin ja nopein ratkaisu (mitä se varmasti onkin). Valmisvideoihin pääsee etusivun kohdasta "Customize a popular template".

Päädyin videoon, jonka teema oli "ongelmanratkaisu" ja videossa seikkailee perhe, jonka nimesin Virtasten perheeksi (omaperäistä, heh).Videon kulku noudattaa perinteistä tarinankerrontakaavaa. Aluksi videolla esitellään tarinan päähenkilöt, sekä heidän tämänhetkinen ongelmansa (he haluavat itselleen sopivan kodin, eivätkä tiedä mistä aloittaa). Sen jälkeen tuodaan esiin ongelman tuomat vaikeudet (rahaa, aikaa, ja hermoja palaa suunnitellessa) ja vihdoin ratkaisu (Mustica Oy:n kalusteilla koti kuntoon kerralla). Lopuksi näytetään tyytyväisten päähenkilöiden reatktiot sekä kerrataan brändi.

Editointi  • Vasemmassa laidassa kulkevat videon eri kohtaukset, ts. diat. Yhdessä diassa on yleensä yksi tausta ja yksi tilanne tai sanoma. Videota muokataan dia kerrallaan lisäillen siihen tekstejä, taustoja, hahmoja yms.
  • Jokaisen dian taustaa voi vaihtaa oikealla näkyvästä valikosta. Voit myös kokonaan luoda uusia tapahtumasarjoja "scenery" -kohdasta, missä on valmiita malleja. Kaikki taustat ja videot eivät tosin ole käytössä ilmaisversiossa ja näistä kannattaa olla tarkkana, sillä kun Premium kokeiluaika loppuu, ei maksullisia toimintoja saa enää käyttöönsä ja aikaisemmat Premium-version diat täytyy poistaa ennen videon julkaisua. Tämän opin kantapään kautta.
  • Painamalla yksittäistä muuttujaa kuvassa (esim. hahmoa), sen voi vaihtaa oikealle ilmestyvästä valikosta. Hahmon ilmettä, olotilaa, ja asentoa pystyy myös muuntelemaan esim. surulliseksi tai pohtivaksi. Valikosta voi myös lisätä tekstejä, ääniä ja taustoja.
  • Alareunassa kulkevalla aikajanalla näkyy videoon ilmestyvät eri kohtaukset. Esim. 1 sekunnin kohdalla hahmot ilmestyvät kuvaan, ja 2 sekunnin kohdalla tekstit. Muuttujien ajallista ilmestymistä kuvaan voi myös helposti muutella siirtelemällä niitä aikajanalla mihin kohtaan tahansa. Jos taas haluat muuttaa koko dian katseluaikaa, voit painaa janan oikeassa reunassa näkyvää plussaa tai miinusta. Itse yritin tehdä videosta mieluummin hitaan kuin liian nopean, jotta katsoja ei ärsyynny tekstien nopeasta vaihtumisesta.

  • Muuttujien ilmaantumista kuvaan voi muutella powerpointin tavoin. Esim. tekstit voivat ilmestyä pyörien, kirjoittamalla tai sana kerrallaan kuvaan erilaisina efekteinä. Efektejä voi muutella painamalla kyseisen muuttujan ympäröimästä boxista asetukset -> Enter/Exit effects.


Sanoma


Oman videoni sanoma oli se, että meidän kanssamme palvelu pelaa, asiat hoituvat nopeasti, asiakkaan budjetti otetaan huomioon kaikissa ratkaisuissa ja luontoakin säästetään. Koen, että videon muodossa tämä tuli paljon paremmin esille, kuin vaikkapa yhdellä kuvalla tai pitkällä tekstimäisellä selityksellä. Jäin kuitenkin miettimään, olisiko videota kannattanut vielä yksinkertaistaa ja tehdä siitä lyhyempi. Tai onko se jo liian mainostava? Mitä sinä olet mieltä?

Levitys

Kun video oli valmis, liitin sen aikoinaan luomalleni Youtbetilille sekä Vimeoon. Nyt se on katsottavissa täältä ja täältä. Powtoonista voi myös suoraan jakaa videon mm. Facebookissa, Linkedinissä, Twitterissä. Sivustolta saa myös valmiina linkin, jonka avulla sen voi upottaa esim. omille nettisivuille.

Huomasin, että video näkyy Youtubessa paljon huonompilaatuisena kuin Powtoonin omalla sivustolla. Vain maksullisen Pro-ominaisuuden käyttäjät voivat kuitenkin ladata sen omalle koneelleen mp4- muodossa (ja lisätä sen sitä kautta eteenpäin). Pro- ja Premiumasiakkuus tuntuu äkkiä tyyriiltä vaihtoehdolta, varsinkin jos ei suunnittele tekevänsä uusia videoita joka kuukausi. Asiakkuudet maksavat 19€/kk tai 59€/kk ja maksetaan kerran vuodessa.

Jälkimietteet

Huomaan jo suunnittelevani useampien videoiden käsikirjoituksia. Ehkäpä vielä päivitän Powtoon-tilini maksulliseen versioon! Tai kuvaan videon itse omin kätösin! Tai palkkaan jonkun kaupallisia videoita tekevän hoitamaan homman puolestani. Tarjouksia otetaan vastaan! 

Videon tekeminen oli hauskaa, vaikka vaatikin kärsivällisyyttä. Revittelin huumorin kanssa kun lisäilin eri sisääntuloja logollemme ja tarinan henkilöille "JES!"-huutoja. Tulevaisuudessa ehkä kuitenkin rakennan videon hieman maltillisemmin ja tyylikkäämmin, yrittäen tuoda esiin kalusteidemme visuaalista puolta ja hyvää laatua. Jostain kuitenkin tulee aloittaa, ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Videon tekeminen ajoittui nyt myynnillisesti hiljaiselle viikolle joulun ja vuodenvaihteen väliin, joten aikaa riitti siihen keskittymiseen. Kiireisimpänä myyntiaikana en kuitenkaan lähtisi itse tekemään uutta videota.

Jos sinulla herää kysymyksiä, vastailen niihin mielelläni! Myös Powtoonissa on omat ohjevideot yritysvideon työstämiseen. Otan myös kiitollisena vastaan kommentteja ja kehitysehdotuksia.💙: Hanna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3+1 kertaa ihana ladonovi!

Miten uudistat keittiön alle 1000€:n, 500€:n, ja 100€:n budjetilla?